Klei maakt je (kind) blij

Waarom is werken met klei nu zo goed?

In mijn werk als beeldend therapeut help ik mensen met het verbeteren van hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Naast onder meer schilderen en tekenen is boetseren een middel dat ik daarvoor gebruik. Mensen vragen me wel eens: ‘Waarom is werken met klei nu zo goed?’

Onlangs gaf ik mijn workshop ‘Krachtdieren Boetseren’ voor kinderen. Aan de hand van deze succesvolle workshop zal ik je vertellen hoe klei er nu aan kan bijdragen dat je beter in je vel komt te zitten.

Therapeutische werking: klei brengt je uit je hoofd en in je lijf

Tijdens de workshop viel het de aanwezige pedagogisch werkers op dat de kinderen zo lang geconcentreerd bezig waren en een lange tijd hun focus hielden bij het werk. Bij gewone ‘huis, tuin en keuken knutselactiviteiten’ raken ze daarentegen snel verveeld en zijn ze er veel sneller klaar mee. Ik vond dit een mooie observatie die mij weer bevestigde dat boetseren veel kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

De vele indrukken die kinderen de hele dag opdoen kunnen zorgen voor een drukte in het hoofd. Dit kan resulteren in moeite met concentratie op school, impulsiviteit en druk gedrag. Door ze te laten het werken met klei kan ik zorgen dat kinderen rustiger worden en zich beter gaan focussen.

Mijn ervaring met het therapeutisch werken met klei is dat het je vanuit je hoofd in je lijf brengt. Klei is een heel aards materiaal. Het is een vaste substantie waar kracht voor nodig is om het te vormen.  Wanneer je boetseert worden je handen warmer, je bloed gaat sneller stromen en je lijf wordt actiever betrokken bij wat je doet.

boetseren1

In het boesteren kwamen de kinderen in mijn workshop tot ontspanning. Ik stimuleerde ieder kind om vanuit de eigen ervaring te werken. Enthousiast zag ik ze de klei kneden om vervolgens geconcentreerd hun eigen dier uit te werken. Ieder kind had daarbij zijn eigen manier van boetseren. Het was mooi om te zien hoe er verschillende unieke dierenbeelden ontstonden. Aan het eind van de workshop zag ik allemaal blije, trotse gezichtjes!

boetseren4

Effecten van mijn boetseeroefeningen

Het inkleuren van kleurplaten en het doen van voorgekauwde knutselopdrachten hebben een oppervlakkige uitwerking en bieden kinderen niet zoveel uitdaging. In het werken met klei kunnen kinderen daarentegen letterlijk een stuk van zichzelf tot uitdrukking brengen. Dat heeft effect op hun beleving en ervaring en werkt vormend op hun gedrag in het dagelijks leven. Naar mijn ervaring geven mijn boetseeroefeningen kinderen onder andere:

  • Betere concentratie, rust en focus
  • Beter contact met zichzelf en met hun omgeving
  • Meer doorzettingsvermogen
  • Meer zelfvertrouwen

In de individuele therapie zet ik boetseren regelmatig in. Ik zie dat kinderen en jongeren waarmee ik een tijdje met klei heb gewerkt weer meer gaan lachen en weer blij in het leven gaan staan. En daar word je zelf toch ook blij van? Ik in ieder geval wel!

boetseren0

Wil je meer informatie over de beeldende therapie?                                 Kijk verder op de website of stuur me een mail Info@henriettevandergracht.nl

Ben je geinteresseerd in een workshop voor jezelf of je kind of heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze blog?                                 Laat een berichtje achter! Reageer via het formulier of e-mail Info@henriettevandergracht.nl

Wil je mijn berichten volgen? Scroll naar onderaan deze pagina om je te abonneren op mijn blog. [contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mailadres’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Website’ type=’url’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.